top of page
  • Writer's pictureLainappi

Tavaroiden vuokraamisen hy√∂dyt ūüíį‚Ää‚ôĽÔłŹ‚ÄäūüôŹ

Kaapit ja säilytysvarastot pölyttävät käyttämättömiä tavaroita yhä enemmän. Me jokainen omistamme tavaroita, jonka käyttöaste on todella alhainen ja olemme tarvinneet sitä ihan muutaman kerran vain. Sen suurempaa ajatusta tuskin tavaran hankintahetkellä oli, kun se, että käynpähän ostamassa esimerkiksi porakoneen, jotta saan uuteen asuntooni taulut haluamalleni paikalle.


‚ÄúMutta voihan sit√§ porakonetta tarvita my√∂s jatkossa?‚ÄĚ Se on totta, ett√§ omistaminen tulee halvemmaksi aina mik√§li k√§ytt√∂aste ylitt√§√§ tietyn rajan. Se ei v√§ltt√§m√§tt√§ kuitenkaan ole j√§rkev√§√§ ostaa tavaraa k√§ytt√∂tarkoituksen takia, jota ei koskaan v√§ltt√§m√§tt√§ ilmene. Ei kuitenkaan h√§t√§√§, jos hyllyst√§si tai varastoista l√∂ytyy porakone, tekstiilipesuri, h√∂yrypesuri, lautapelej√§, retkeily- tai urheilutarvikkeita, tai mit√§ tahansa muita kodin tavaroita k√§ytt√§m√§tt√§, koska se tarkoittaa vain sit√§, ett√§ nyt on loistava hetki aloittaa vuokraaminen.


P√§√§llimm√§isen√§ kauhunajatuksena omien tavaroiden vuokraamisessa saattaa olla se, ett√§ mit√§ jos tavara menee rikki tai yksinkertaisesti omien tavaroiden antaminen ‚Äúvieraille‚ÄĚ kuulostaa ep√§mukavalta ajatukselta. Jokaiseen k√§ytt√§jien v√§liseen vuokraukseen Lainapissa sis√§ltyy vakuutus, eli vuokrauksen aikana tapahtuvista mahdollisilta vahingoilta olet aina turvattu. Jokainen tietysti p√§√§tt√§√§ omista tavaroistaan, mutta miksi ei laittaisi esimerkiksi sit√§ porakonetta vuokralle my√∂s tuntemattomalle sen sijaan, ett√§ se lojuu k√§ytt√§m√§tt√∂m√§n√§, kun vuokraaminen on vakuutettua?


Tässä muutama kulmakivi, johon tavaroiden vuokraaminen perustuu:


Käytetään resursseja, jota meillä jo nyt on

Meidän maapallolla on rajattu määrä resursseja, jotka on meidän käytössämme. Ylituotanto kasvaa ja se tulee olemaan vuosi vuodelta suurempi ongelma. Sen sijaan, että tuotettaisiin uutta, tulisi meidän hyödyntää ja jakaa sitä mitä meillä jo nyt on. Tavaroiden vuokraamista tai lainaamista on paljon toteutettu esimerkiksi asuinalueella tuttujen naapureiden kesken, mutta miksi sitä ei voisi toteuttaa laajemmalla skaalalla? Laitetaan yhdessä tavarat kiertoon!


Vuokraaminen säästää rahaa

Rahan säästämisen on se konkreettisin hyöty käyttäjille. Tavaran vuokraaminen ostamisen sijaan säästää rahaa ja samalla vältytään joissain tapauksissa myös kalliiltakin alkuinvestoinnilta. Esimerkiksi laadukkaan tekstiilipesurin hinta alkaa noin 200 eurosta, kun taas tekstiilipesurin päivävuokran hinta vaihtelee noin 20-40 euron välillä. Tässä voidaan toki myös verrata taas käyttötarkoitusta, mutta useimmissa tapauksissa tekstiilipesurin käyttö on kertaluonteista tai tarve sen käytölle on ylipäätään harvemmin.


Lisätienesti vuokraamalla

Vastaavasti, kun vuokraamalla säästää rahaa, niin omien tavaroiden vuokraaminen muille on oiva lisätienesti. Tavarat kannattaa laittaa vuokralle, koska sillä aikaa mitä se voisi olla käyttämättömänä itsellä, voi se olla tienaamassa sinulle lisätuloja. Tavaran hinnan voit vapaasti itse määritellä. Mikäli aluksi on vaikea hahmottaa sopivaa hintaa, voi silloin vilkaista alueella olevia muita vastaavia vuokrailmoituksia ja pohjustaa omaa hintaa niihin. Parhaimmillaan käyttäjämme Lainapissa ovat tienanneet muutaman kuukauden käytöllä yli 300 euroa!


Helpotetaan meidän jokaisen arkea

Kun vuokrailmoituksia on paljon, hyötyvät siitä kaikki. Vaikka monella meistä onkin paljon tavaroita, niin silti kohtaamme käyttötarpeita, joihin meiltä ei välttämättä löydy sopivaa tavaraa. Varsinkin, jos käyttötarkoitus on kertaluonteinen, on vuokraaminen paljon ekologisempi ja kannattavampi vaihtoehto. Tarvittava tavara saattaa jopa löytyä lähempää, kun liike, josta tavaran voisi käydä ostamassa. Usein myös tavara on saatavilla nopeammin, kun mitä uuden tilaaminen kestäisi toimittaa. Luomalla eri alueille erilaisia keskittymiä vuokraustoiminnalle, helpottaa se meidän kaikkien arkea, kun vuokraustoiminta on käden ulottuvilla.


Autetaan opiskelijoita löytämään apu läheltä

Varsinkin kesän ja alkusyksyn aikoina suuri määrä opiskelijoita muuttaa usein täysin tuntemattomalle toiselle paikkakunnalle koulun perässä, usein myös suoraan vanhempien luota. Tässä vaiheessa ei välttämättä omisteta kaikkea, kuten imuria tai porakonetta, mutta haluttaisiin esimerkiksi sisustaa uutta kotia muutamalla taululla. Tunnetusti opiskelijabudjetti on maltillinen, eikä uuden ostaminen ole aina edes vaihtoehto. Nyt täysin tuntemattomalla paikkakunnalla asuva tarvitsisi tavaran vuokralle, ja mikäli tätä ei luokkatovereilta tai muista kouluyhteisöistä löydy, voi se olla haastavaa päästä niihin käsiksi. Ratkaisuna myös tähän tietysti toimii se, että alueella olisikin jo aktiivisesti otettu tavaroiden vuokraaminen käyttöön, jolloin ratkaisu ongelmaan löytyisi lähistöltä.


Vastaavan ongelman, kielimuurihaasteen lisäyksenä, kohtaavat vaihto-opiskelijat. Kun muuttaa maasta toiseen, niin silloin kaiken kotimaasta tuominen on usein hetkelliseen opiskelumaahan raskasta. Sen lisäksi, että he eivät tuo kaikkea mukanaan, haluavat vaihto-opiskelijat yleensä kokea ja harrastaa kaikkea mahdollista, koska heidän aika on usein rajallista kyseisessä maassa sekä erilaisilla aktiviteeteilla saa myös näppärästi ajan kulumaan. Kaikki aktiviteetit mitä opiskelumaassa pystyy harrastamaan, ei välttämättä ole mahdollista heidän kotimaassaan.


Kaiken kaikkiaan, jakamistalous ja kest√§v√§n kehityksen vaihtoehdot ovat yleistym√§ss√§ ja ovat maailmanlaajuinen trendi. Jakamistaloudesta voi kaikkia hy√∂ty√§ ja mit√§ enemm√§n massaa osallistuu jakamiseen ja vuokraamiseen, sit√§ hy√∂dyllisemp√§√§ se kaikille osallisille on. Jokainen meist√§ voi omalla toiminnallaan s√§√§st√§√§ maapallon resursseja sek√§ nostaa tavaroiden k√§ytt√∂astetta jakamalla mit√§ meill√§ jo nyt on. Samalla kun auttaa ymp√§rist√∂√§, voi s√§√§st√§√§, saada lis√§tuloja ja olla mukana tukemassa kest√§v√§√§ kehityst√§. Edistet√§√§n jakamistaloutta yhdess√§! ūü§Ě‚Ääūü¶ł‚Äć‚ôāÔłŹ‚Ää

169 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page