top of page
  • Writer's pictureLainappi

Vertaisvuokraus & Luotto

Vertaisvuokraus on lähtenyt jyrkkään kasvuun lähivuosina. Syitä tähän on monia, esimerkiksi tietoisuus ilmastonmuutoksesta, rahan säästäminen, erilaisten passiivisien tulojen lähteet sekä halu auttaa muita. Edelleenkin listalle syistä, miksi moni ei ole lähtenyt kokeilemaan riittää erilaisia kipukohtia. Tähän vaikuttavat erilaiset tekijät kuten luotto ja toisen osapuolen tunteminen, vakuutus, vahingot, varkaudet ja asuinympäristön vaikutus. Vaikka joihinkin kipukohtiin ei löydy suoranaista ratkaisua vielä, on myös moniin kohtiin keksitty keinoja edesauttaa vertaisvuokrausta.


Luottamuksesta vertaisvuokrauksessa viitataan useimmiten toisen osapuolen käytökseen vuokratun omaisuuden kohdalla. Esimerkiksi “Mitä teen jos toinen vahingoittaa tai rikkoo vuokraamani omaisuuden?” tai “Mitä jos tavarani varastetaan?” ovat päällimmäisiä kysymyksiä vertaisvuokraamisessa. Nämä kysymykset ovat tärkeitä ja relevantteja, kun kyseessä on vuokraus jossa toisena osapuolena on yksityinen henkilö eikä yritys.


Nykyajan alustoilla ja ratkaisuilla pyritään myös hyödyntämään erilaisia kirjautumis- ja tunnistusmenetelmiä, jotta palveluita ei voisi käyttää täysin anonyyminä. Tämä tuottaa myös luottoa ja turvaa käyttäjien kesken, kun heille on luotu jonkinlainen identiteetti. Erilaisia tunnistamismenetelmiä voi olla esimerkiksi tekstiviestivarmennus, sosiaalisen median kanavan profiililla kirjautuminen ja vahva- tai pankkitunnistautuminen.


Vuokran osapuolten vastuita ja velvollisuuksia voidaan myös kuvata tarkemmin erilaisilla sopimuksilla kuten vuokrasopimuksella. Vuokrasopimuksen täyttäminen voi kasvattaa osapuolten välistä luottoa, sillä molemmat ovat ymmärtäneet vuokrauksen ehdot. Jotkut palveluntarjoajat voivat myös tarjota ladattavaa vuokrapohjaa ja se kannattaa varmistaa palveluntarjoajalta. Nykyään sen tarkempia vuokrasopimuksia ei normaalisti tarvitse pienimuotoisessa vuokraustoiminnassa varsinkaan silloin, jos palveluun sisältyy vakuutus.


Jotkin henkilökohtaiset vakuutukset saattavat myös kattaa vuokraustoiminnassa aiheutuneet vahingot, mutta suoranaista ratkaisua vakuutukselle ei ole ollut tai ne ovat olleet alusta kohtaisia. Tänä päivänä on olemassa markkinoilla jo muutamia yrityksiä jotka tarjoavat vertaisvuokraus alustoille vakuutuksen, jotta alustan käyttäjät voisivat harrastaa vuokraustoimintaa luotettavasti ja vakuutetusti. Tyypillisesti vakuutus ansaitsee pienen komissiomaksun vakuutetusta vuokrauksesta. Se on kuitenkin pieni hinta siitä, että vuokraustoimintaa pystyy harrastamaan ja kokeilemaan turvallisesti ja tiedostaen, että vakuutus on osana vuokratapahtumaa.
123 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page